3e denktanksessie 2024
15 jaar DWSI
“Waar hield jij je vijftien jaar geleden mee bezig?” Met deze vraag werd de DWSI-denktanksessie van 9 oktober 2024 geopend. De antwoorden waren divers: van werken bij de brandweer tot lees verder..
Denktanksessies organiseren wij drie maal per jaar. Deze sessies bijwonen, maar nog geen lid? Neem dan contact op via info@dwsi.nl
“Waar hield jij je vijftien jaar geleden mee bezig?” Met deze vraag werd de DWSI-denktanksessie van 9 oktober 2024 geopend. De antwoorden waren divers: van werken bij de brandweer tot lees verder..
Afbeelding is een bewerkte illustratie van Jeroen Nissen De DWSI-denktanksessie van 26 juni 2024 stond in het teken van een mogelijke heroriëntatie in het gezondheidssysteem: van een focus op lees verder..
“Niet alleen de legers van de NAVO-landen maar de hele samenleving moet zich voorbereiden op een “nieuw onvoorspelbaar tijdperk”, stelde NAVO-admiraal Rob Bauer eind januari 2024. Woensdag 13 maart vond lees verder..
Heeft u ooit een huis gekocht of gehuurd op basis van een gevoel, of hebt u zorgvuldig een lijst met voor- en nadelen opgesteld? En wat te denken van de lees verder..
Tijdens deze denktanksessie doken we in de diepe geldstromen van de watersector: wat zijn de knelpunten binnen het huidige financieel stelsel en wat zijn de eventuele alternatieven? Hoe maken we lees verder..
Afgelopen maanden heeft u wellicht ChatGPT[1] gevraagd om een mailtje te herschrijven of een artikel samen te vatten. Of heeft u een hotel geboekt dat u via slimme algoritmes aan lees verder..
Op 16 Februari 2023 ging de DWSI-community samen uit eten en naar de film in Utrecht. De film betrof een toekomstscenario voor 2040: (R)Evolutie (in regie van Servé Hermans). Na lees verder..
De laatste jaren hebben de meeste van ons wel eens angst of stress ervaren door gevoelens van onzekerheid die gepaard gaan met een pandemie, de stikstofcrisis, boeren op de snelweg, lees verder..
Maandag 20 juni was de tweede denktanksessie uit het transitie-drieluik van 2022, dit keer ging het over: Sociale kantelpunten: Wat kunnen we leren van sociale innovatie in de energietransitie? Eind lees verder..
Een van de belangrijkste uitdagingen voor de duurzaamheidstransities is het omgaan met padafhankelijkheid en lock-ins. Grote organisaties hebben de neiging om zichzelf te ‘reproduceren’ en bestaande verhoudingen, spelregels, machtsverdelingen en lees verder..
De duurzaamheidstransities voor klimaatadaptatie, de energietransitie, biodiversiteitsbehoud en de circulaire economie gaan veel geld kosten, direct en indirect. Wie gaan deze kosten dragen? Nu lijken de kosten onevenredig zwaar te lees verder..
Schimmels zijn de toekomst. Een belofte die steeds vaker te horen is. De wetenschappelijke kennis over schimmels groeit en de toepassingen van schimmels schieten letterlijk als paddestoelen uit de grond. lees verder..
De ontwikkeling van bos biedt kansen voor het terugdringen van de CO2 uitstoot. In het kader van het klimaatakkoord heeft het Rijk daarom een Bossenstrategie ontwikkeld. In deze strategie is lees verder..
Waterlichamen zijn onmisbare natuurlijke hulpbronnen. Ze staan wereldwijd onder toenemende druk. Er is daarom groeiende vraag naar institutionele innovaties die het overmatig gebruik van water aanpakken en waterlichamen beschermen. Denkers lees verder..
De Sustainable Development Goals (SDGs) vormen een blauwdruk voor een betere en duurzame wereld voor iedereen. Elk van de doelen (goals) is vertaald in meer specifieke doelen (targets), waaraan acties lees verder..
Als virtueel alternatief voor de 2e denktanksessie heeft een groep van ongeveer 20 strategen en beleidsadviseurs de strategische kansen en bedreigingen besproken voor Nederlandse waterorganisaties van een drietal (post)corona scenario’s. lees verder..
Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld en koploper in landbouwinnovatie. En de druk op de landbouwsector om te veranderen neemt toe. Technologie gaat veel betekenen voor de aankomende landbouwrevolutie. lees verder..
Gedragsverandering bij burgers wordt als belangrijke voorwaarde gezien voor effectief klimaatbeleid. De overheid is echter steeds minder geneigd deze gedragsverandering door middel van regels en verboden tot stand te brengen. lees verder..
Onze maatschappij staat voor een aantal belangrijke transities. Onze huidige manier van produceren, consumeren, bouwen, bewegen en wonen zijn niet toekomstbestendig. We willen overschakelen van fossiele naar duurzame energie, we lees verder..
Afgelopen zomer is code rood aangekondigd wegens de Amerikaanse rivierkreeft en zijn op zestien locaties waaronder het Gelderse Aalten, Aziatische tijgermuggen aangetroffen. Deze mug verspreidt gevaarlijke ziekten als knokkelkoorts en lees verder..
Voor onze komende DWSI-sessie hebben we een bijzondere gast: documentairemaker, fotograaf en arts Ruben Terlou. Hij is vooral bekend van zijn twee reisseries over China, Langs de oevers van de lees verder..
Digitalisering vormt een vast ingrediënt van ons huidige toekomstbeeld. We zien het vaak als oplossing voor allerlei praktische en fundamentele vraagstukken waarmee onze maatschappij nu en in de toekomst wordt lees verder..
De overheid staat voor tal van nieuwe morele keuzes aangaande bijvoorbeeld immigratie en privacy. Hoe gaan we om met de hedendaagse morele vraagstukken die nieuwe technologie, zoals biomanipulatie ons bieden? lees verder..
De maatschappelijke acceptatie van gentechnologie en synthetische biotechnologie groeit en de voordelen lijken het debat te gaan domineren. Dit zou een versnelling kunnen zijn van een langzame trend waarbij de lees verder..
Fossiele brandstoffen gaan eruit. Het moet, zegt Minister Kamp, “We gaan dit doen”. Zo schreef NRC op 7 december vorig jaar. Niemand ontkomt aan de gevolgen van de energietransitie. Een lees verder..
Dijsselbloem doopt SNS-bank om tot Volksbank, maar geeft wel aan dat die over enkele jaren weer geprivatiseerd moet worden. Tegen de wil van een meerderheid in de Tweede Kamer, maar lees verder..
De directeur-generaal van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) kondigde begin 2016 aan dat Europa een permanente nederzetting op de maan wil bouwen, ‘a moon village’. Elon Musk (Tesla Motors, SpaceX) gaat lees verder..
Crisis, what crisis? Is het u ook opgevallen dat alles als een crisis gepresenteerd wordt? We hebben een vluchtelingencrisis; we hebben een klimaatcrisis; een economische crisis; een Europese crisis; een lees verder..
Computers worden steeds slimmer. Ze behoren tot de beste schakers en dammers ter wereld en zelfs de winnaar van het bekende Amerikaanse quizprogramma Jeopardy is een computer. De tijd dat lees verder..
Wie Utrecht met een bezoek vereert, kan de omvangrijke verbouwing van het stationsgebied niet zijn ontgaan. Van muziekcentrum Vredenburg tot het Jaarbeursplein wordt het stationsgebied stevig onderhanden genomen. Met misschien lees verder..
Waarom herkennen mensen meer bedrijfslogo’s dan plantsoorten? Wie weet hoe een ‘wilde banaan’ er uitziet? De mens oefent steeds meer invloed op de natuur uit. Dat zie je zowel in lees verder..
Een waterschap en een drinkwaterbedrijf willen hun laboratoria fuseren, maar de BTW-verplichting van de één leidt tot te hoge kosten voor de ander. Twee waterschappen moeten fuseren, maar dat leidt lees verder..
“De enige constante is versnelde verandering”, aldus gastspreker Sander Duivestein over de opkomst en impact van draagbare technologieën. Van de Google Glass tot de Smart Pill; draagbare of intieme technologieën lees verder..
Op de denktanksessie van 6 februari jl. combineerden 35 strategen hun denkkracht, creativiteit en strategisch inzicht op de thema’s “distantiëring” en “vervreemding” en werden daarin gevoed door de zeer inspirerende lees verder..
Wat kan crowdsourcing aan innovatie van waterorganisaties bijdragen? Wellicht meer dan vooraf gedacht. Het betrekken van de ‘crowd’ in je innovatieprocessen helpt je niet alleen met het verrijken van de lees verder..
Op een ludieke manier serieuze watervraagstukken tackelen en daarvan leren zonder enig negatief effect: dat kan met Serious Gaming. Beslissers en strategen testte in de 2e denktanksessie van 2013 uit lees verder..
De effecten van vergrijzing of krimpgebieden staan nog wel op het netvlies van waterprofessionals, maar welke invloed recalcitrante jongeren of actievere ouderen hebben op onze keuzes in waterinfrastructuur, is nog lees verder..
“Nederland is een waterland, maar niet meer als het aan de EU ligt”. Dat concludeerde gastspreker en vooraanstaand econoom Flip de Kam op basis van de discussies die deelnemers met lees verder..
Volgens de voorzitter van de Beroepsvereniging van Stedenbouwkundigen en Planologen staat water niet of nauwelijks op het netvlies van zijn beroepsgenoten. Daardoor is water nu vaak bijzaak in planologische ontwikkelingen lees verder..
Breng partijen uit de hele watersector samen, zet de eigen belangen opzij, benut elkaars kennis en expertise, communiceer helder naar buiten toe en dat allemaal in een enigszins beheerste setting. lees verder..
Er is een sterke neiging om de fundamentele concepten ‘publiek’ en ‘privaat’ niet ideologisch, maar ‘objectief’ te benaderen. Daarnaast zoekt men de gulden middenweg tussen een publieke en private aanpak lees verder..
Wat als alle dingen om ons heen via een netwerk met elkaar verbonden zijn? En met elkaar communiceren zonder dat we er erg in hebben? Wat is Open Data en lees verder..
De Water-Voedsel-Energie Nexus vormde het thema van de denktanksessie op 5 april 2011. De denktank tackelde daarin de vraag hoe de stad van 2040 wordt voorzien van water, voedsel en lees verder..
2010: het jaar van de biodiversiteit. Maar ook het jaar van een nieuwe politieke wind in Den Haag. Wat hebben deze twee ontwikkelingen met elkaar te maken? Heel veel, zo lees verder..
De vierde denktanksessie van Dutch Water Sector Intelligence (DWSI), het platform dat zich richt op toekomstverkenningen voor en door de gehele watersector, vond op 4 oktober plaats in het Academiegebouw lees verder..
De eerste denktanksessie van 2010 vond plaats op 27 april in het Centre for Generative Leadership in Utrecht. In deze sessie werd ingezoomd op welke technologieën van buiten de watersector lees verder..
Vrijdag 27 november organiseerde de Dutch Water Sector Intelligence (DWSI) in samenwerking met Waternetwerk de trenddag. Deelnemers werden ontvangen op de 13e verdieping van de Zeevaartschool te Rotterdam, die een lees verder..
Op donderdagmiddag 1 oktober 2009 vond in Maarssen de tweede denktanksessie plaats van de Dutch Water Sector Intelligence (DWSI) onder de titel: Kant en Nietzsche op een waterfietsje. Centraal in lees verder..
24 april jl. vond in Maarssen de eerste denktanksessie van DWSI plaats met als thema ‘de kredietcrisis’. De sessie werd ingeleid en ondersteund door de bekende econoom Prof. Dr. Arnold lees verder..